Video kasvaa vauhdilla

Täysin ilman nettiä elää vain kolme prosenttia suomalaisista. Eniten verkkoa käytetään tiedon hakemiseen. Koska olemme uutisnälkäistä kansaa, seuraamme uutisia sekä perinteisistä lähteistä että verkosta. Tärkein lähde on kuitenkin verkko.

Vaikka perinteinen tietokone on edelleen yleisin väline uutisten seurantaan, älypuhelin ja tabletti kasvattavat suosiotaan nopeasti. Puolet suomalaisista seuraa tapahtumia älypuhelimella, ja tabletilla neljännes.

Pöytäkone väistyy vähitellen

18–24-vuotiaiden keskuudessa älypuhelin on jo ohittanut pöytäkoneen ja läppärin. Verkon yleistyminen uutislähteenä on merkinnyt myös uutisvideoiden nopeaa yleistymistä. Esimerkiksi Ilta-Sanomien ISTV:n videoita ladataan jo neljä miljoonaa kertaa viikossa.

Toistaiseksi uutisten lukemista pidetään kuitenkin miellyttävämpänä kuin niiden katselua videolta. Erityisesti videoiden alussa olevat mainokset ärsyttävät katsojia.

Verkkolaitteita valmistavan Cisco-yhtiön tuoreen ennusteen mukaan internetin videoliikenne kolminkertaistuu seuraavan neljän vuoden sisällä. Suosituimpia uutisvideoita ovat tarinalliset klipit, mutta suoratoisto (streamaus) on lisääntynyt voimakkaasti.